Elke tekenaar zou een set layers moeten hebben die functioneel gekozen werden. Voor een technische tekening zal men bijv. layers hebben voor dikke en dunne contourlijnen, streep -en aslijnen, arceringen, tekst, bematingen,... Deze layers zullen verschillende eigenschappen hebben zoals kleur, lijndikte of lijntype om zowel op het scherm als op papier verschil te kunnen maken.
Probleemstelling: stel - een tekening van een bestaande situatie - de zogenaamde "As Built" tekening. Deze werd opgebouwd aan de hand van eerder vermelde layerset om de verschillende objectweergaves op te groeperen. Op basis van dit "As Built" document zal men een uitbreiding of aanpassing ontwerpen. Meestal zal men dit benaderen door de "As Built" tekening te kopieren naar een nieuwe tekening. Echter wenst men de bestaande "As Built" tekening met de nieuwe toevoegingen te markeren. Laten we hier even aannemen dat de "As Built" vorm integraal in dunne lijndikte moet komen en in één enkele kleur. En hier begint het dan te wringen...
Verschillende methodes zijn mogelijk: werken op basis van layeroverrides, alle "As Built" objecten op 1 nieuwe layer plaasten, een extra layerset voor het dubbele gebruik, een stb plotstijl override,... Allen hebben ze één iets gemeen, gericht handmatig selecteren en uitvoeren. Dit is tijdrovend, onnauwkeurig,
Recentelijk kwam ik op een zalige werkmethode toen ik een tutorial over XRef's aan het opstellen was. Enige kennis omtrent XRef's is hiervoor wel nodig - maar deze beschrijving zal u er ook wel doorheen loodsen..
De oplossing: de "As Built" tekening wordt niet gekopieerd, maar als referentie (XRef) in een nieuwe tekening gebracht. Voor sommige langduringe opdrachten kan immers de As Built situatie ook veranderen over tijd. Dit kan uiteraard kritische gevolgen hebben voor het actieve ontwerp. Indien de "As Built" wijzigt is het met een XRef gewoon kwestie om die terug te refreshen of opnieuw te openen. Dit is een basiseigenschap van een Externe Referentie.
Nabewerkingen op een XRef, zoals het clippen - blijven behouden zelf nadat de XRef is gewijzigd en ge-update.
Stap2: layer eigenschappen aanpassen: volgende stap is een visueel verschil te creëeren tussen de twee layersets. Hiervoor moeten we eerst de AutoCAD variabele VISRETAIN bekijken. Plaats deze op de waarde 1 welke ervoor zal zorgen dat wijzigingen aan layereigenschappen voorrang hebben in de aktieve tekening, en niet van de XREF. Vervolgens kan men in de layermanager alle layers met de "As Built" prefix, of dmv de layerfilter, alles selecteren om de layereigenschappen van kleur en lijndikte te veranderen.
Stap3: Layersaanpassingen ongedaan maken "TOBE" wordt "As Built"
Mocht men het project ook uitvoeren volgens deze ontwerptekening - dan wordt die achteraf eigenlijk terug een "As Built". En al die objecten die in het begin van eigenschappen werden veranderd zouden terug origineel moeten gezet worden...
Eigenlijk simpel: de oude As Built XRef heeft geen meerwaarde meer, die wordt integraal opgenomen in de aktieve tekening. Via het palette voor de references kan men een insert doen. De layereigenschappen die men aangepast had zullen hierop automatisch terug origineel geplaatst worden. Het verhaal is rond :-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten