donderdag 19 april 2012

Autodesk biedt meer software vanuit de cloud

NieuwsLeverancier van ontwerpsoftware Autodesk breidt zijn aanbod van applicaties en diensten via internet uit. Het vernieuwde cloudplatform heet Autodesk 360.

Autodesk 360 is een opgefriste versie van het platform Autodesk Cloud dat het Amerikaanse softwarebedrijf in 2011 introduceerde. Gebruikers kunnen via internet toegang krijgen tot ontwerpsoftware en -diensten, een 'workspace' waar ze met andere gebruikers kunnen samenwerken, en online-storage. De eerste 3 gigabyte opslagcapaciteit is gratis, wat tegen betaling kan worden uitgebreid.

Complexe berekeningen uitbesteden aan centrale servers
Een van de nieuwe voorzieningen in Autodesk 360 is het laten uitvoeren van complexe berekeningen op de servers van Autodesk. De klant hoeft dan zelf geen grote investeringen in krachtige computerapparatuur te doen. Om pieken in te vraag op te vangen, schakelt Autodesk naar behoefte ook Amazon in als cloudprovider.

Bestaande ´suites´ ook herzien in 2013-edities
Ook de bestaande applicaties van Autodesk zijn herzien, waaraan met vooruitziende blik alvast het jaartal 2013 is verbonden. De nieuwe pakketten zijn verdeeld over drie typen applicaties: design, engineering en entertainment. Bij de aankondiging dinsdag beloofde Autodesk dat de tools van de diverse 'suites' nu beter op elkaar en op het cloudaanbod zijn afgestemd en een consistente 'gebruikerservaring' bieden.

Cloud en abonnementen leveren gestage inkomstenstroom
Door het zwaartepunt van zijn activiteiten te verschuiven naar cloudoplossingen verzekert Autodesk zich van een gestage inkomstenstroom. CEO Carl Bass zei tegen The Wall Street Journal te verwachten dat hij met het cloudaanbod ook de winstmarges kan verbeteren. Dat komt doordat Autodesk relatief weinig extra kosten hoeft te maken om het aanbod van software en diensten in de cloud uit te breiden.

Klanten kunnen bij Autodesk al langer kiezen voor een abonnement in plaats van licenties op pakketten te kopen. Het voordeel is dat ze niet ineens veel geld in een nieuwe versie van een pakket hoeven te investeren. Autodesk belooft dat het zijn software in de cloud continu zal verbeteren, in plaats van op gezette tijden een nieuwe versie van zijn applicaties uit te brengen.

Helft van Autodesks omzet komt al uit abonnementen
Bijna de helft van Autodesks omzet van 2,2 miljard dollar was afgelopen boekjaar al afkomstig uit abonnementen (subscriptions), aldus CEO Bass. Hij verwacht dat dit aandeel verder zal toenemen. Bass denkt ook dat over 5 jaar het overgrote deel van Autodesks software via internet wordt geleverd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger