woensdag 29 september 2010

Download gratis AutoCAD clone!

Nieuws
Autodesks grootste concurrent Dassault heeft onlangs het gratis pakket Draftsight op de markt gebracht.
Met Draftsight kan men DWG's (en DXF) bekijken en bewerken.

Het product is gedownload iets meer dan 40 megabytes. Installatie neemt letterlijk minder dan een minuut in beslag. De interface is zeer schoon. De look en feel is erg 'modern'. Het ziet er uit als AutoCAD 2007 maar dan met mooiere icoontjes en opgekuiste toolbars.
Hieronder is een afbeelding van het standaard scherm dat u ziet wanneer u het programma start:

Hoewel ik dit pakket nog nooit eerder op men pc had geïnstalleerd kan ik u zeggen dat ik alles zeer snel kon terug vinden daar we momenteel nog tot eind dit jaar op AutoCAD 2007 werken. Indien je de Ribbon interface natuurlijk al gewoon bent, dan word het even een stap terug (of vooruit?) zetten.

Commerciële licentie

Via alle Dassault reseller kanalen worden binnenkort ook commerciële versie verkocht die de API-toegang en technische ondersteuning voor $ 250 per jaar per licentie omvat. Het is een standaard setup FlexLM waarmee meerdere gebruikers de beschikbare licenties op de server kunnen gebruiken, net zoals we dit gewoon zijn van Autodesk producten.

Gratis licentie

Een van de interessante aspecten van dit product is de community aanpak. De DraftSight community is een gebied binnen de nieuwe Dassault SWYM online community. (SWYM staat voor See what you mean).
Deze community fungeert als forum en men hoopt op die manier, de gebruikers die opteren voor de gratis licentie, problemen op te lossen. Natuurlijk kan deze informatie ook bijdragen tot verbeteringen of verdere uitbreidingen van het pakket.
Hier benadrukt men ook dat deze combinatie van forum en gratis licentie zal blijven bestaan wanneer de officiële versie op de markt komt.

Dan hoor ik sommigen misschien al zeggen van: Ja, maar Autodesk heeft wel een MAC versie op de markt! Wel, dat heeft Draftsight ook, verder nog, binnenkort komt er ook een Linux versie op de markt!


Al dit moet serieus wat Autodesk Managers in de haren laten krabben, alhoewel we natuurlijk als Autodesk Inventor gebruiker er AutoCAD sowieso al bij hebben is dit voor diegene die enkel 2D CAD moet tekenen misschien het ideale vervangmiddel voor zijn AutoCAD of AutoCAD LT.

Als je het mij vraagt dan probeert Dassualt op die manier ervoor te zorgen dat AutoCAD terrein en inkomsten verliest op de 2D CAD markt, waar zij zelf nog niet veel te zeggen hebben. Verder ook om mensen die dan later de overstap maken naar een 3D pakket, hen makkelijker te laten overstappen naar Solidworks.


Het enige wat u moet doen is bij het opslaan of printen van bestanden u even gratis registreren.

Link: Draftsight.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger