vrijdag 18 december 2009

Bestaanstoekomst van de IDW tov DWG

NieuwsVolgend bericht heb ik opgepikt op de Duitse InventorFAQ. Blijkbaar is ginder een beetje tumult ontstaan over iets waarover ook wij -hier in de Benelux - ons ook wel al eens hebben uitgelaten.

Vertaling van het bericht van Autodesk:
"Recentelijk hebben we veelvuldig de bevraging ontvangen welke toekomst het *.idw bestandsformaat nog heeft binnen Inventor, gedeeltelijk ook omdat er geruchten circuleren dat dit formaat in nabije toekomst zal verwijderd worden. Dit is echter niet zo. Actueel zijn er geen plannen. In detail betekent dit dat ook in de toekomst de beide bestandformaten (*.idw en *.dwg) in het product zal ondersteund worden."

Voor diegene die de voorgeschiedenis niet kennen: het bestandsformaat om tekeningen te maken in Inventor waren de eerste 11 versies van het type *.idw.
Met Inventor2008 kon men voor het eerst ook Inventor tekeningen maken onder het vertrouwde AutoCAD bestandsformaat *.dwg. Dit was eigenlijk nogal een revolutie, waaruit men kon merken dat AutoCAD en Inventor dichter naar elkaar gingen groeien. Intussen kan Inventor ook al om met AutoCAD blocken, en kent AutoCAD 2d contraints, parametrische functies en een parameterlijst voor formules zoals we het bij Inventor gewoon zijn. Sinds Inventor2008 kan men dus de keuze maken om de tekeningen te maken als *.dwg of traditioneel als *idw.

Ik heb destijds nog begrepen dat Autodesk initieel probeerde om het type *.idw hernoembaar te maken naar *.dwg - maar dit uiteindelijk te complex bleek. Uiteindelijk werd het een Inventor *.dwg die de ganse *.idw bevat en nog een extra inhoudslaag specifiek voor AutoCAD. Wanneer men nu een nieuwe tekening maakt met Inventor 2008 en hoger, is er absoluut geen enkele meerwaarde om deze als *.idw te maken. Omdat men de Inventor *.idw die men de laatste 10 jaar gemaakt heeft niet allemaal wil migreren, zal het *.idw inderdaad nog wel langer in Inventor ondersteund moeten worden, dit om te openen, aan te passen en te saven (als *.dwg).
Ik veronderstel eerder dat men wel acties zal ondernemen om nieuwe tekeningen niet meer als *.idw te gaan maken.

kleine Déjà Vu: 5 jaar geleden zwoer men ook nog dat Mechanical Desktop niet zou afgeschaft worden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger