dinsdag 28 augustus 2007

Tip 'n Tricks: Tekst uitlijnen volgens een cirkelboog

Tips 'n Tricks
Tekst uitlijnen volgens een cirkelboog of ellipse is een feature die momenteel niet rechtstreeks op te lossen is met Inventor. Maar wel haalbaar met deze tip ’n trick...

Start een nieuwe schets en begin een cirkelboog of ellipse te tekenen, liefst als een konstruktielijn. Start daarna het tekstcommando en versleep het tekstvenster nabij de kromming. Het dialoogvenster van de teksteditor verschijnt. In plaats van de volledige tekst in te geven, begin met 1 letter (of symbool).

Stel het gewenste lettertype en de teksthoogte in, maar ook de horizontale uitlijning “center”, en vertikale uitlijning “top”. Het tekstvenster wordt hierna geconstraind op de kromme, maar vooreerst plaats men best een equal constraint op de horizontale en vertikale ribbe van het tekstvenster, zodat deze al wat minder kan ronddansen bij verplaatsingen. Om de tekst aan de kromme te hangen komt er een tangentconstraint op de boog en bovenkant tekstvenster, maar ook een coincident tussen de boog en middel bovenkant tekstvenster.

Dit ene tekstvakje kan men nu kopieren, en deze een ander symbool geven, Dit vakje wordt terug aan de boog geconstraind - en indien nodig – ook aan het eerste tekstvenster, zodat beide tekstvakjes elkaar volgen bij een verplaatsing volgens de boog.Blijft dit herhalen tot een volledig woord gevormd kan worden. Het klinkt waarschijnlijk bitter om elke letter appart te moeten instellen, maar gebogen tekst zal eerder voorkomen voor logo’tjes. Voor grotere krommingen kan men natuurlijk meerdere symbolen samen nemen.

Er bestaat ook een “3Dtext” tooltje voor oa gebogen tekst te maken, die men kan vinden op de website http://www.cbliss.com/. Want deze kan wel “arc up” en “arc down” tekst plaatsen, maar niet volgens een zelf gekozen pad...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger