vrijdag 20 juni 2008

Ribbon voor Inventor

Autodesk LabsRibbon is de nieuwste interface voor Inventor 2009. Net zoals men kan vinden in de nieuwe Autocad 2009 en Office 2007, heeft Inventor dit nieuwtje als add-in.
Voorlopig is deze versie enkel te verkrijgen via ALabs als beta-versie.

Zelf ondervond ik geen problemen met de installatie of het gebruiken van de nieuwe toolbars. Het voelt wel wat nieuw aan en vraagt het nodige zoekwerk. Waarschijnlijk was dit ook toen u voor de eerste keer met Autodesk Inventor aan de slag ging (als u zich dat nog herinnert).

Tevens kan men nog steeds kiezen, met shortcuts op het bureaublad, of men Inventor gebruikt met of zonder Ribbon. Veel Iconen die eerder verborgen zaten vind men nu sneller terug. Bv.: in de sketchomgeving heeft men toegang tot de verschillende contstraints. De meeste gebruikers maakten hiervoor een aparte toolbar, dit is nu verleden tijd!
De belangrijkste menubalken worden hieronder groter afgebeeld.
Eens je alles gewoon bent heeft men ook de mogelijkheid om alle iconen nog te verkleinen, of gewoon zonder tekst weer te geven, te vergelijken met de expert functie die nu in Inventor aanwezig is.

Sketchpanel:

Sheet metal Panel:

Part Panel:

Drawing:

Ook heel handig:

Onderaan vind men een balkje, waar al men alle open vensters nog eens naast elkaar staan, nu is het ook veel makkelijker om te switchen tussen de openstaande vensters. Te vergelijken met de tabs in Excel:



Telkens men over een icoon gaat, verschijnt er een kleine beschrijving over de feature, wacht je nog iets langer, dan krijg je een afbeelding met een beetje uitleg waarvoor men de feature kan gebruiken.

Een nadeel aan Ribbon is dat je werkgeheugen van je computer, meer belast wordt. Dat merk je wel wanneer je vergelijkt met de oude UI. Maar met de 64 bit versie van Windows XP en Vista kun zal dit zeker verder in de toekomst nog amper voelbaar zijn door het toenemende aantal GB’s RAM in elke PC.

Voor gebruikers die werken met shortcuts op hun toetsenbord zullen ook wel even de tijd moeten nemen om die opnieuw in te stellen of te importen want deze zullen verdwenen zijn in de nieuwe interface.

Het beste is dus deze eerst te exporteren alvorens de add-in te installeren!

Ik zou zeker aanraden om Ribbon voor Inventor 2009 zeker te installeren en te testen .
Ik veronderstel dat deze toolbars in de toekomst standaard in inventor aanwezig zullen zijn en het kan geen kwaad om al een beetje naar de toekomst te kijken.

Dit is men eerste post als nieuwe member van Inventor Wizard.be/.nl hopelijk vonden jullie hem goed! Het zal zeker niet men laatste zijn!!!
Groeten, Dennis Vercauteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger