zondag 29 juli 2007

Inventor 2009 codename: Tesla

NieuwsNet zoals ook andere softwarebouwers dat doen, geeft ook Autodesk een codenaam aan haar produkten tijdens de ontwikkeling. Omdat men meestal ook nog niet weet hoe de definitieve versie zal heten als die op de markt komt, of het nu Inventor 12 of Inventor 2008 werd - spreekt men de versie aan met haar codenaam.
Sinds de eerste versies van Autodesk inventor werden deze codenamen met een bepaalde release gekoppeld, en werden genoemd naar een populair autotype. Sinds Inventor 11 is men begonnen om de namen van bekende uitvinders en wetenschappers te gebruiken. Inventor 2009 heeft de codenaam Tesla gekregen - naar ded Servisch-Amerikaanse uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige Nikola Tesla (Smiljan, 9 juli 1856 – New York, 7 januari 1943).

Nikola Tesla staat vooral bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en van alle andere belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet. Naar hem is de eenheid van magnetische fluxdichtheid vernoemd, de tesla (symbool T).

Nikola Tesla werd geboren in Smiljan van het toenmalige keizerrijk Oostenrijk, tegenwoordig Kroatië en was een zoon van een Servisch-Orthodoxe priester. Na het doorlopen van zijn elementaire opleiding in Kroatië studeerde hij natuurkunde, techniek en filosofie aan de universiteiten van Graz en Praag in het toenmalige Oostenrijk-Hongaarse Rijk. Na een korte tijd in Frankrijk en Duitsland gewerkt te hebben emigreerde hij in 1884 naar de USA, waar hij in New York een baan kreeg aangeboden bij het bedrijf van Thomas Edison.

Na een conflict met Edison, nam Tesla ontslag en begon een eigen bedrijf gesteund door Edisons concurrent George Westinghouse, een van de grondleggers van General Electric. In 1891 naturaliseerde Tesla officieel tot Amerikaans staatsburger.

Zijn werk omvatte allerlei elektrische systemen zoals de transformator, de inductiemotor en vele verschillende verlichtingssystemen, waaronder de eerste inductie buislampen, later beter bekend als de tl-buis. Zijn grootste verdienste was dat Tesla het wisselstroomprincipe veel verder ontwikkelde en bijna alle benodigde infrastructuur om een betrouwbaar elektriciteitsnet op te zetten zelf uitvond. Na enige tijd was zelfs zijn grote concurrent Edison gedwongen om zijn dure en inefficiënte gelijkstroomsysteem te laten varen en ook op wisselstroom over te gaan.
Omstreeks
1900 experimenteerde Tesla voornamelijk met hoogfrequente wisselstroom in een speciaal laboratorium in Colorado. Hier ontwikkelde hij een speciale meertraps transformator, de Tesla-transformator, die in iedere analoge radio en televisie gebruikt wordt. De "bobine" in een auto is in principe ook een Tesla-transformator. In zijn laboratorium had Tesla een reusachtige transformator die meterslange vonken produceerde via een bol op een hoge mast die uit het dak stak. Door het enorme elektromagnetische veld van deze constructie kon Tesla lampen op honderden meters in de omtrek laten oplichten.

Tesla stierf in 1943 tijdens de Tweede Wereldoorlog op de hoge leeftijd van 86 jaar.

2 opmerkingen:

  1. en er wordt trouwens gefluisterd dat Inventor 2009 als 64-bit zal verschijnen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, die geruchten heb ik ook al gehoord.
    De mogelijkheden worden dan weer enorm!
    Fingers crossed!

    BeantwoordenVerwijderen

Recommended Post Slide Out For Blogger