donderdag 19 april 2007

Interview: Voormalig Autodesk CEO Carol Bartz

InterviewCarol Bartz is grootgebracht door haar grootouders in Alma, Wisconsin - een dorpje met amper 800 inwoners aan de oevers van de Mississipi rivier. Ze programeerde haar eerste computer in 1968, terwijl ze computerwetenschappen studeerde aan de universiteit van Wisconsin-Madison. Computerwetenschappen studeren was een bizar iets om te doen in de late zestiger jaren.
Fortune magazine kende Bartz in 2004 toe als één van de "100 most powerful women". Ze had gezeteld aan de Presidentiele Raad van Adviseurs over Wetenschappen en Technologie en heeft nog steeds een plaats bij de raad van beheer bij onder andere BEA Systems, Cisco, en Network Appliance.

Autodesk werd gegrond in 1982 door 14 ingenieurs. Maar in plaats van hun bedrijf te starten rond een produkt of dienstverlening, werd Autodesk gegrond met het doel om nooit meer voor een baas of manager te hoeven werken. De stichters van Autodesk probeerden aan kapitaal te komen - maar omdat ze zo "raar" waren - konden ze moeilijk aan centen geraken. Dus brachten ze Autocad naar de COMDEX en verkochten ze het rechstreeks van de werkvloer. De eerste negen en een half jaar hebben ze hun gang kunnen doen, en hebben nooit teruggeblikt. Maar toen er onenigheid ontstond bij de aandeelhouders, werd er beslist om het bedrijf onder enig professioneel management te brengen. En dat is Carol Bartz geworden.

Toen Bartz Autodesk in 1992 vervoegde had het bedrijf een uitstekende merknaam, maar 99 procent van de inkomsten kwamen van 1 produkt: AutoCAD. Bijkomstig, was het toenmalig bedrijf bezaaid met werknemers die het begrip "bedrijfsleiderschap" niet erkenden. "Ik had heel veel werk om met dit team dingen gedaan te krijgen" zegt Bartz.

Kort nadat Carol Bartz CEO werd, vroeg ze aan iedereen die voor haar werkte - een algemene bedrijfsvergadering bij te wonen. Toch kwamen zowat 15 tot 20 mensen opdagen. Eén van de aanwezigen, was een ontevreden ingenieur die uit was op de baan van Bartz. Hij drong erop aan om zijn grote onhandige computer mee te brengen, en hij probeerde telkens om Bartz af te leiden door luid op zijn toetsenbord te bonzen. Wanneer Bartz de man een vraag stelde, gromde hij een reactie.
Toen de vergadering voorbij was, stuurde Bartz de man de laan uit. "Een zulke ongehoorzaamheid kon ik niet aanvaarden" verklaarde Bartz. "Ik verving het volledige managementteam in de loop van de eerste zes maanden." Na het vestigen van haar gezag en het oplossen van een aantal personeelskwesties, begon Bartz om de productlijn te diversifiëren. Ze wierf mechanische en civiele ingenieurs, en media specialisten in, en vroeg hen om producten te ontwerpen die tekenaars en ontwerpers van diverse industrieën zouden aanspreken.

Bartz heeft haar aanzienlijke succes bereikt door Autodesk aan een grotere stabiliteit te helpen. "Één product is geen stabiliteit," zegt Bartz. "Één geografisch gebied is geen stabiliteit. En één industrietak is ook geen stabiliteit." In 2004, kwam zestig percent van de inkomsten uit producten andere dan AutoCAD. De producten van Autodesk worden aangeboden in 19 verschillende talen en in 170 landen verkocht. Twintig percent van de producten van Autodesk wordt direct verkocht, 5 percenten wordt verkocht over Internet, en de rest wordt verkocht door het distributiekanaal (voor de benelux: Prodesk, Pollux en Man And Machine). Door het recht te behouden om direct te verkopen, behoudt Autodesk zijn capaciteit om nieuwe concepten in de markt te introduceren en zich te richten naar verschillende landen.

Recentelijk is softwarepiraterij het grootste probleem van Bartz. Bij de eerste Russische Autodesk gebruikers meeting verschenen er een duizend power-users. Alvorens deze vergadering werd georganiseerd, had Autodesk nooit één enkel product in Rusland verkocht. "Men steelt geen auto," zegt Bartz. "Men steelt geen krant. Men steelt geen doosje fruitsap. Waarom zou men software stelen? Autodesk spendeert elk jaar zo'n $200 miljoen om haar producten te ontwikkelen. De aandeelhouders moeten een Return On Investment zien zodat zij kunnen blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe software.
Bartz zei dat in de Verenigde Staten, 24 percent van de software wordt gestolen. In Europa, is dit cijfer 34 percenten. In een andere landen, wordt tot 99 percent van software gestolen. Bartz schat dat voor elk legitiem exemplaar software, er acht exemplaren worden gestolen.

Moest elke gebruiker daadwerkelijk voor zijn software betalen, dan zou autodesk ook de mogelijkheid hebben om meer en betere produkten te ontwikkelen en zich nog meer op verschillende marksegmenten toe te spitsen. Bartz geeft haar werknemers elke maand - vier en een half uren (betaald) vrijaf om iets aardig te doen voor hun gemeenschap. Sommigen verkiezen deze tijd om aan vrijwilligerswerk te doen op een school, terwijl anderen hun uren opsparen en er een ganse week op uittrekken door mee te rijden in een AIDS fiets-benefiet. Bartz dringt erop aan dat het voor een bedrijf mogelijk moet zijn om winst te maken terwijl het ook dingen kan doen voor de gemeenschap. "Maar als men geen winst maakt, is er niets over om nog iets goed mee te doen".
Bron: Wisconsin Technology Network

Zie ook Carol Bartz Profiel van Autodesk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger