donderdag 21 februari 2013

3D printen zet logistiek op zijn kop

3D printen zal zorgen voor een revolutie in de logistiek. China zal niet langer meer de werkplaats van de wereld zijn. De logistiek van grondstoffen zal belangrijker worden dan die van eindproducten. 
China
Wanneer de consument massaal aan het 3D-printen slaat zullen de lagelonenlanden niet meer de werkplaats van de wereld zijn. De vervoersstromen zullen drastisch wijzigen. Landen die vooral eenvoudige massaproducten maken zullen het moeilijk krijgen omdat de consument deze zelf kan printen. Voor de 3D-printer heeft de consument grondstoffen, en nog belangrijker, digitale informatie (tekeningen) nodig.
Voorraden
Ook zal deze 3D-printen voorraden doen slinken. Met een 3D printer kan je 'just in time' produceren. Het voorspellen van de vraag is niet meer nodig. Voorraadbeheer zal verschuiven van eindproducten naar basisgrondstoffen en halffabrikaten.
Groene technologie
Doordat je veel minder materiaal over de wereld aan het verslepen bent wanneer je thuis 3D print heeft deze technologie grote milieuvoordelen. Zeker wanneer het mogelijk is om met bioplastics te printen zou de bijdrage van 3D printen aan het milieu wel eens heel aanzienlijk kunnen worden.

2 opmerkingen:

Recommended Post Slide Out For Blogger