maandag 10 december 2012

Autodesk Fusion 360: de toekomst van CAD?

Verleden week werd Fusion 360 bekend gemaakt, een nieuw mechanisch CAD systeem die in de Cloud zal werken. Dat wil zeggen dat de eigenlijke computing power van de CAD software niet op eigen toestel draait, maar via een internet verbinding op een supercomputer, ergens ter wereld. CEO Carl Bass heeft recent ook de uitspraak gemaakt dat binnen nu en 5 jaar alle autodesk producten een oplossing in de cloud zullen vinden. Een sterk statement!!!

Inventor Fusion werd voor het eerst gelanceerd in 2009 - als een gratis "Technology Preview" - zoals men dat noemde. Het werd aanzien als een autodesk experiment voor Direct Modeling, dus vormgeving zonder de vertrouwde 3D bewerkingen als Extrude, Revolve, of Sweep,... .Inventor Fusion was een aparte setup die naast Inventor werd geinstalleerd, en moest opgestart werden. Menige hebben per ongeluk wel eens RMK geklikt waardoor Inventor Fusion werd ongewild werd gestart.
Siemens PLM (SolidEdge & NX) kwam diezelfde periode met  "Synchronous Technology" op de markt, die Feature Based Modeling perfect combineerde met Direct Modeling in één omgeving.
Direct Modeling, is een manier van werken die toelaat om aan een 3D model te trekken en te duwen om het een andere vorm te geven, terwijl de software zelf op zoek gaat naar alle technische detail om de vorm te bepalen. Deze werkmethode gaf de gebruiker de vrijheid om zich te concentreren op de vorm van de opgave i.p.v. op de opbouwgeschiedenis. De intuïtie die men in het model kon steken was vaak beter dan de vertrouwde methode - hoewel er ook andere situaties zijn zijn, zoals bijv. variantenconstructies - waarmee men beter af is met Feature Based Modeling. Siemens PLM bood in hun producten dus het beste van beide werelden aan in 1 product.

Fusion 360: CAD in de Cloud!
Inventor Fusion is als CAD systeem heel goed in staat om aan Direct Modeling te doen. Maar autodesk bleek in al die tijd niet gehaast te zijn om Fusion te integreren met Inventor - wat eigenlijk wel de verwachting was. Inventor Fusion werd al die tijd vrijgegeven via Autodesk Labs of bij de installatie media toegevoegd van Inventor of de Design Suites.
Nu met de aankondiging van Fusion 360, wordt het allemaal duidelijk: in plaats van het op te nemen binnen Inventor (zoals bij Siemens PLM) wordt het gebruikt voor een splinternieuw systeem dat Cloud Based is.

Na de aankondiging van Fusion 360, werd algemeen sceptisch verwacht dat het bestaande platform van de Inventor Fusion Technology Preview werd aangevuld met een paar Cloud functies zoals datastorage. Maar niets was minder waar!! Fusion 360 bestaat momenteel uit 2 delen: een cloud based back-end, die draait op de Autodesk 360 webdiensten, en een “thin” desktop cliënt.
De Fusion 360 cliënt is een functioneel CAD systeem met sterk uitgedunde functies. Bijvoorbeeld; alle de importers en exporters voor de verschillende bestandsformaten (zoals *.iges, *.stp, *.sat,...) bevinden zich nu in de "Cloud". Net zoals de functies voor File management, rendering en nog heel wat meer.
De Fusion 360 cliënt is gebaseerd op een Webkit (open source web browser engine) en gebruikt HTML5 en WEBGL voor de User Interface en de grafische weergave. Het bevat eveneens een uitgedunde versie van de Autodesk Shape Manager (= de kernel), een constraintfunctie. Deze cliënt doet de meeste CAD handelingen lokaal om de performantie en een goede gebruikersinteractie met de software te voorzien.
Onder voorwaarde dat men een redelijke internet verbinding heeft, en men werkt met een 3D model van een redelijke grootte (een aantal honderd onderdelen), zal Fusion 360 geen ervoor zorgen dat men weinig verschil zal merken tussen de Desktop en een Cloud toepassing.

Eén van de belangrijkste zaken die men moet onthouden, is dat Fusion 360 geen Inventor is.
Inventor Fusion werd destijds gebouwd op een totaal andere architectuur die heel moeilijk (mss zelfs onmogelijk) was te combineren met de bouw van Inventor zelf.
Indien u zelf Fusion 360 wenst te proberen kan men zich opgeven op de nieuwsbrief, of als Betatester:
autodesk Fusion 360


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger