woensdag 12 oktober 2011

online storage: Dropbox

Tools
Zelden zal men zo enthousiast zijn dan over de mogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid van een programma zoals Dropbox (download: www.dropbox.com)! Dropbox biedt zo veel mogelijkheden dat er voor elke computergebruiker wel een interessante toepassing te bedenken is. Voor degenen die het programma nog niet kennen: deze synchronisatie- en back-uptool biedt (tot maximaal gratis 3 Gb) gratis online opslagruimte en synchroniseert de inhoud hiervan snel en efficiënt met de lokaal opgeslagen bestanden.
Maar er is nog meer: een Dropbox-account kan vanaf meerdere computers worden beheerd waardoor online opgeslagen bestanden vanaf meerdere locaties kunnen worden benaderd! Hoewel er ook alternatieve synchronisatie- en back-uptools zijn, is geen enkele zo gebruiksvriendelijk als Dropbox. Eenmaal verslingerd aan Dropbox vraag je je af hoe je het ooit zonder hebt kunnen doen...

Wat is Dropbox en waar kan je het voor gebruiken?

Dropbox biedt niet alleen (gratis) online opslagruimte maar is tevens een uitstekende synchronisatietool: lokaal opgeslagen bestanden worden automatisch gesynchroniseerd met de voor het account gereserveerde ruimte op de server. Wordt een bestand dus lokaal toegevoegd, gewijzigd of verwijderd dan wordt deze tegelijkertijd in de online opslag gewijzigd (en vice versa). De online opgeslagen bestanden lopen daarom altijd synchroon met de lokale bestanden!
Dropbox heeft echter nog meer te bieden: zo kunnen de in de dropbox opgeslagen bestanden voor iedereen toegankelijk worden gemaakt, ongeacht of ze gebruikers van Dropbox zijn (erg handig om bijvoorbeeld een collectie foto's te delen met familie of vrienden). Door andere Dropbox-gebruikers te machtigen, kunnen zelfs hele mappen worden gedeeld zodat gezamenlijk aan bestanden kan worden gewerkt. Dankzij de automatische synchronisatie hebben alle gemachtigden altijd toegang tot de laatste versie van een bestand en hoeven (grote) bestanden niet meer omslachtig te worden uitgewisseld via USB-sticks, e-mail of een FTP-server.
Synchroniseren van bestandswijzigingen gaat razendsnel
De lokaal in de dropbox opgeslagen mappen en bestanden worden door middel van synchronisatie direct naar de online dropbox 'gekopieerd'. Wijzigt een lokaal opgeslagen bestand of map, dan zorgt Dropbox ervoor dat de wijziging zo snel mogelijk ook online wordt doorgevoerd. Vindt er juist een wijziging in een online opgeslagen bestand of map plaats (als gevolg van synchronisatie met een andere computer of door een handmatige wijziging via de webinterface), dan wordt deze tevens lokaal doorgevoerd. Is de internetverbinding tijdelijk verbroken, dan vindt synchronisatie plaats nadat de verbinding weer is hersteld.
De beperkte bandbreedte van de internetverbinding is de vertragende factor bij het synchroniseren van bestanden (dit is goed te merken wanneer een grote hoeveelheid Mb's voor de eerste keer aan de dropbox wordt toegevoegd). Wordt regelmatig met grote bestanden gewerkt, dan zou je wellicht denken dat het synchroniseren behoorlijk wat tijd gaat kosten. Dropbox maakt echter gebruik van een vernieuwende synchronisatietechniek waarbij alleen de wijzigingen binnen een bestand worden geüp- of -download. Dankzij deze techniek gaat het synchroniseren razendsnel, ongeacht de grootte van het bestand. Een grote meerwaarde van Dropbox!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger