donderdag 5 augustus 2010

3D fast bus...

Nieuws
Reguliere bussen zitten vaak vast in het verkeer en een metro is erg duur om te bouwen. Een bedrijf in China komt met een gedurfde oplossing: een 3D-bus die gewoon over de auto's heen rijdt.
 

Het futuristische vervoermiddel van de onderneming Shenzhen Huashi rijdt niet alleen over de snelweg, maar dus ook over auto's. De dubbeldekkerbussen hebben geen benedendek en rijden op pijlers met kleine wieltjes. Daardoor ontstaat de ruimte voor auto's om onder de bussen door te rijden, zoals getoond wordt door de demovideo die je onderaan dit artikel kan bekijken.

Naar schatting kunnen er 1200 à 1400 passagiers plaatsnemen op het bovendek. Reizigers stappen in de bus door middel van een verhoogd platform, terwijl onder hen het verkeer rustig zijn weg kan vervolgen.  Voor automobilisten zal het lijken alsof ze door een tunnel rijden.

Ultrasone golven
De bus heeft in totaal een hoogte van 4,5 meter, maar het bovendek bevindt zich op een hoogte van twee meter. Daardoor kunnen vrachtwagens hun weg niet onder het 40 à 60 kilometer per uur rijdende transport vervolgen, met gevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg. Maar ook hiervoor heeft het Chinese bedrijf een oplossing bedacht.

Ultrasone golven, die zowel aan de voor- als achterzijde van de bus worden verzonden, zouden deze situaties tegen moeten gaan. Wanneer een vrachtwagen de zes meter brede bus te veel nadert, gaat een alarm af die de chauffeur moet verwittigen. Ook geeft de bus waarschuwingssignalen aan andere weggebruikers als het een bocht gaat maken, of als auto's niet voldoende in het midden van een rijstrook blijven rijden.

Zonne-energie
Volgens de fabrikant kan het systeem het aantal files in China met zo'n 25 à 30 procent reduceren. Verder zou de bus, die deels ook rijdt op zonne-energie, de jaarlijkse CO2-uitstoot met 2640 ton verminderen.

Klinkt dit gek of onuitvoerbaar? De Chinezen zijn van plan om binnenkort te experimenteren met het nieuwe voertuig op een stuk asfalt met een lengte van 185 kilometer. Als de test succesvol is, zien we de 3D Fast Bus in de nabije toekomst zeker in grote wereldsteden opduiken.

Waar ik me verder nog vragen bij stel, als deze dan over de file kan manoeuvreren maar niet boven vrachtwagens, dan zal het al niet op de Brusselse Ring gebruikt worden! Al dat vrachtverkeer, de bus kan er gewoon niet over.
Misschien moeten we dan binnenkort ook nog een achteruitkijkspiegel hebben die naar boven kijkt?
Opletten als daar en openbaar toilet in komt zoals bij treinen!

Het presentatie filmpje (ze denken ook aan alles!):bron: www.chinahush.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger