donderdag 15 oktober 2009

Rechtzaak Vernor vs Autodesk: software in bezit, niet in licentie

Nieuws Softwarebedrijf Autodesk is er niet in geslaagd de Amerikaanse rechter ervan te overtuigen dat het zijn producten in licentie uitgeeft. Kopers mogen die dus aan derden doorverkopen.

Voor een tweede keer probeerde Autodesk, gespecialiseerd in kostbare ontwerpsoftware, via de Amerikaanse rechter de handelaar Tim Vernor uit Seattle aan te pakken wegens copyrightschending, maar zonder succes, meldt de juridische site Out-Law.

Vannessa Redgrave
Vernor verkocht legitieme exemplaren van tekenprogramma AutoCAD tegen bodemprijzen op de online marktplaats eBay. Volgens Autodesk wordt die software slechts in licentie uitgegeven, onder voorwaarde dat klanten deze niet mogen doorverkopen. De rechter van het District Court in Washington koos echter de zijde van Vernor, die beweert de software in eigendom te hebben en deze dus mag doorverkopen.
Rechter Richard Jones verwees naar een oude zaak over het eigendom van kopieën van Hollywoodfilms die waren verkocht aan actrice Vanessa Redgrave. In tegenstelling tot andere overeenkomsten had de filmstudio in deze zaak niet het recht om de kopie terug te eisen. Volgens rechter Jones geldt dit precedent ook voor de Autodesk-zaak, omdat de licentieovereenkomst kan worden geïnterpreteerd als overdracht van eigendom.

'Slordige rechtspraak'
De bewering van Autodesk dat de verkoopactiviteiten van Vernor kunnen leiden tot de illegale verspreiding van AutoCAD-software sneed volgens de rechter geen hout. 'Een piraat kan net zo goed direct van producent Autodesk gekochte software kopiëren als de exemplaren van de heer Vernor', aldus de rechter in zijn uitspraak.
Hoewel een organisatie als Electronic Frontier Foundation (EFF) de uitspraak toejuicht, noemt technologiesite Ars Technica deze 'een slordige manier van rechtspreken'. 'Rechter Jones heeft zelf toegegeven dat Autodesk de zaak had gewonnen als hij recentere jurisprudentie had gevolgd.'

Bron: Webwereld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger