Indien het nog niet gebeurd mocht zijn zullen de subscription klanten binnenkort de nieuwe releases van Autodesk producten in de bus krijgen, en hoewel er menig gebruiker halsreikend uitkijkt naar nieuwe software, betekent dit ook terug een hele logistieke en organisatorische voorbereiding om alles operationeel te krijgen. Een installatie van Design Review 2010 hebt ik tot 3x moeten hervatten omdat niet alle voorwaarden werden voldaan. Ik had namelijk nog een reeks oude DWF viewers op mijn machine staan. Die moesten eerst manueel verwijderd worden. Dan start men de setup opnieuw op, en - ooh ja een nostalgische DWF writer staat er ook nog op!!
CAD software kan aardig lastig zijn om te instaleren, rekening houden met een update van de licentieserver, SQL aanbindingen, een datamanagement systeem, of zelfs simpelweg bepaalde customisatie, ook al werkt ze perfect op een nieuwe versie - het zal toch moeten worden overgezet...
Heeft een eindgebruiker eigenlijk boodschap aan deze installatieslag? Daar zijn natuurlijk de experts voor... onze IT mensen of de CAD reseller. Maar wordt de baas niet moe door elk jaar rekeningen hiervoor te betalen, waardoor men wel eens één (of meerdere versies) overslaat?
Zou het dan niet geweldig zijn moest men dit kunnen oplossen als "groeisoftware"?
Zou het dan niet geweldig zijn moest men dit kunnen oplossen als "groeisoftware"?
Ok - van een groeidiamant heb ik al gehoord: wanneer men als jongeling je verloofde een ring aanschuift met een "budgetaire" steen, en een optie om deze met de jaren telkens te vergroten. De ring blijft dezelfde, er wordt enkel maar een grotere "bling-bling" erop gesoldeerd. Na 50 jaar huwelijk zal madam haar arm mss niet meer kunnen optillen van het gewicht... :-)
Principieel stel ik me de groei van software zo ook voor. Men heeft bepaalde spullen geïnstaleerd, en er verschijnt een nieuwe release - de frameset blijft in gelijk, de nieuwigheden worden aangevuld. Klaar!! Netwerkpaden, instellingen van printer, eigen toolbalkjes alles blijft behouden. Via een onderhoudscontract of subscribtion zou dit eigenlijk met een internetverbinding kunnen gerealiseerd worden, tijdens inactiviteit.
Kent men dit fenomeen eigenlijk al van bijvoorbeeld de microsoft liveupdate? Kleinere security patches, een heuse service pack van een paar honderd megabyte, een nieuwe internet explorer...
Zelfde met een Adobe reader: dialoogvenstertje die vertelt dat er een nieuwe versie is en of men die wil installeren. Straight forward en meestal degelijk.
De complexiteit van CAD demperd dit concept vermoedelijk heel sterk. Maar een Autocad of Inventor als SAS (Software As Service) zie ik omwille van performantie ook nog niet onmiddelijk gebeuren...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten