maandag 25 mei 2009

AutoCAD: objecten onderbreken rond maatgetal

Tips 'n TricksHet is maar een kleinigheid, maar zal ervoor zorgen dat bematingen op drukke tekeningen leesbaarder en duidelijker worden. De maattext kan een opvulling krijgen met de achtergrondkleur van het scherm waarin men tekent. Voor het afdrukken verhoud de onderbreking zich als transparant. Deze instelling moet men voorzien in de "Dim Style Manager" en heet "FILL COLOR". Hierdoor wordt rond de maattekst een fictieve kader getrokken die alle onderliggende objecten zal verbergen - principe van een WIPEOUT. "Old School" gebruikers herinneren zich waarschijnlijk nog wel een situatie waar een rechthoek hiervoor gebruikt werd, waarop ge-trimt werd.

Alle objecten die zich achter het maatgetal bevinden schijnen zichtbaar onderbroken. Verplaatst men de bemating, dan verplaatst zich ook de onderbreking.
Indien men dit een bevorderende instelling vindt, past men best de gebruikte CAD-standaard aan, en regel een correctie aan de autocad-templates. De "FILL COLOR" is bevat in de bematingsstijl, en dus tekeningafhankelijk. In het "Modify Dimension Style" dialoogvenster zal men in het tabblad "Text" de opties van de "FILL COLOR" vinden. Wij adviseren deze op Background te plaatsen.

Surf naar onze Tips 'n Tricks sectie voor de volledige uitleg en een animatie waarbij een bemating bovenop een arcering wordt geplaatst en de arcering loopt door het maatgetal.
De animatie toont hoe de instelling voor Fill Color wordt uitgevoerd wat resulteert in een onderbroken arcering rondom het maatgetal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger