maandag 16 maart 2009

Ventileren, omdat het verplicht is!

NieuwsWie tegenwoordig een nieuwbouw plaatst is zowel in Nederland als in België verplicht om te voldoen aan de EPB norm anders hangen er zware boetes boven je hoofd en moet je alsnog de werken laten geschieden om de norm te halen.
Het eerst waar je dan aan denkt is isoleren natuurlijk, maar tegenwoordig moet je zo goed isoleren dat daarbij ook verplicht bent een ventilatie systeem te plaatsen.
Daarin heeft men dan verschillende types qua ventileren.
Zo is er het Type C waarin je enkel de lucht van de vochtige ruimte naar buiten blaast in combinatie met roosters boven de ramen of het Type D (balansventillatie) waarbij men niet enkel vanuit de vochtige ruimten de lucht afzuigt maar ook nog eens lucht gaat inblazen in de andere ruimten. Dit dan via een warmtewisselaar (binnenlucht warmt lucht die je aanzuigt van buiten op).
Ik heb geopteerd voor het laatste systeem, meerbepaald voor Hybalans Plus een product van de firma Muelink & Grol uit Groningen.

Dit weekend heb ik het volledige systeem geplaatst op men zolder:

In het midden zie je de ventilator van Comair.
Links en rechts zie je 2 collectors. De collector met de rode buizen is van de afzuig vanuit de vochtige ruimtes en de collector met de blauwe buizen zorgt voor de aanvoer van verse lucht.

Een filmpje over het systeem: Hybalans Plus

Ps: Voor de kenners, er moet inderdaad nog een afvoer onder de ventilator worden voorzien voor de condens afvoer, maar ik heb ook maar 2 handen :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger