vrijdag 25 april 2008

Nederlanders ontwerpen bus die ook kan sporen

Nieuws
Aan de Technische Universiteit van het Nederlandse Eindhoven heeft men een belangwekkende ontdekking gedaan: een bus die op de weg én op het spoor kan rijden. 'RegioRailer' heet het ding, en het zou op eenvoudige wijze kunnen wisselen tussen weg en spoor. Maximumsnelheid: 80 kilometer per uur.

Nieuw wiel
"We hebben het wiel opnieuw uitgevonden", aldus Jelte Bos over de 'bimodale' bus. Het voertuig maakt gebruik van een spoorwiel en een normale band op één as. "Beide wielen maken gebruik van dezelfde rem en aandrijving", zegt Bos.

Tot 80 km/h
Al rijdend worden de luchtbanden opgetrokken, terwijl de bus met een snelheid van ongeveer 40 kilometer per uur het spoor oprijdt. Dat gebeurt op een speciale plaats, waar de weg tot aan de rails komt. Zodra de luchtbanden zijn opgetrokken, kan het voertuig weer versnellen tot 80 kilometer per uur.

Bos stelt dat de bimodale bus vooral interessant is voor gebieden met spoorlijnen die niet rendabel zijn. "Met de RegioRailer kan op het bestaande spoor een hogere frequentie worden aangeboden, terwijl de bus van het spoor af kan en door de dorpskernen kan rijden waar de reizigers moeten zijn.

bron: www.hln.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Recommended Post Slide Out For Blogger