woensdag 13 februari 2008

AutoCAD 2009 ribbon: concept van een nieuw interface

Microsoft StuffMicrosoft topman - Bill Gates - sprak tijdens een keynote in San José over het Ribbon (het Lint), een nieuwe gebruiksinterface die openklappende menu’s overbodig maakt. Het concept werd geïntroduceerd in MS Office 2007 en zou volgens Gates belangrijk worden in de volgende versie van Windows. Maar nu de eerste details van AutoCAD 2009 vrijgegeven werden, valt op dat soortgelijke ribbon zijn ook hier zijn intrede doet.

"We hebben het gebruiksgemak ervan uitvoerig getest, en de reacties waren gelukkig uiterst positief", zei de Microsoft-oprichter. De implementatie ervan zou een gok zijn geweest, want Gates had het over "een zeer groot risico dat Microsoft heeft genomen".

De Ribbon is een onderdeel van het Office Fluent UI (User Inerface) en vervangt de traditionele menu’s en werkbalken door de verschillende commando’s in tabs samen te brengen. Het werkt contextueel: naargelang de functie die men kiest, krijgt men andere opties aangeboden. Zo vertoont het ribbon bij het nakijken van een tekst andere commando’s dan bij het invoegen van een afbeelding. Ook worden veranderingen meteen gedemonstreerd. Als men bijvoorbeeld over een bepaalde stijl muist, ziet men de geselecteerde tekst meteen in de nieuwe opmaak verschijnen.

Microsoft wil duidelijk verder doen met het concept van de ribbon, in de volgende versie van Windows gaan we deze Fluid UI vaak gebruiken in een aantal applicaties", zei hij. "Er is gebleken dat het een user interface is die heel goed werkt.
Eenzelfde Ribbon implementatie in AutoCAD 2009 zal voor Autodesk vemoedelijk ook een gok zijn geweest. De conservatieve gebruiker zal er behoorlijk van schikken, maar het concept wordt volgens microsoft al enigsinds gekoesterd - ondanks de eerste bedenkelijke blikken.

Bekijk eens de Preview Guide van de nieuwe AutoCAD, en laat maar weten wat jij ervan denkt...

1 opmerking:

  1. Zeker in Office vind ik het een streling voor het oog, enig nadeel is het zoeken in het begin naar waar iets staat en dat zal in AutoCAD niet anders zijn...

    Jammer dat Inventor 2009 dit nog niet zal hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Recommended Post Slide Out For Blogger